2 Nov

2021. november 10-én kerül sor a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja és az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) szakmai rendezvényére és ünnepélyes díjátadóira Budapesten, a Belügyminisztérium Márvány aulájában.

Hazánk önkormányzatai mutatkoznak most be a demokrácia, jó kormányzás és fenntarthatóság jegyében.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját az Európa Tanács módszerére alapozva és vele együttműködve 2008 óta hajtja végre évente a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége menedzsmentje mellett az Irányító Bizottság, amelynek tagjai: Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Autonómia Alapítvány, Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, Homo Oecologicus Alapítvány, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége delegáltjai. Minden évben több önkormányzati területen hirdet a program pályázatot, amire önkormányzatok jelentkezhetnek a program alapelveinek megfelelő jól bevált gyakorlataikkal. Rövid listára kerülnek első körben a legígéretesebb gyakorlatok, amiket helyszínen is megtekintenek a szakértők. Újabb döntés keretében alakul ki a döntősök köre, akik szakmai konferencián, prezentációs versenyen nyerik el helyezéseiket. 2021-ben a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően díjazásként az első helyezettek 1.000.000 Ft, a második 800.000 Ft és a harmadik helyezettek 500.000 Ft összeget kapnak, amelyet a jó gyakorlattal kapcsolatos cél mentén használhatnak fel.

Bővebben a programról: http://legjobbonkormanyzatigyakorlatok.hu/aktualis-palyazati-felhivas/

Az Európa Tanács 2024 júniusáig Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációt adott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége részére, amely így a Belügyminisztériummal, a Magyar Faluszövetséggel a Kisvárosok Szövetségével és a Homo Oecologicus Alapítvánnyal együttműködve ítélheti oda évről-évre az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet a felhívásban meghatározott feltételeket teljesítő magyarországi helyi önkormányzatoknak. A 2021. november 10-i eseményen kerülnek átadásra az első ELoGE díjak is. Bővebben a programról: www.toosz.hu/eloge