Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić Strasbourgban meghirdette a 2022. évi Raoul Wallenberg-díjra vonatkozó pályázati felhívást.

A Miniszteri Bizottság magyar elnöksége is elkötelezte magát a 2022-es díjra való jelölési felhívás népszerűsítése mellett. Az Európa Tanács Raoul Wallenberg-díját 2014 óta kétévente ítélik oda, egy személy, egy személyek csoportja vagy egy szervezet rendkívüli humanitárius teljesítményének elismeréseként. A díj 10 000 euróval jár, és a díjátadó ünnepségre az Európa Tanács strasbourgi székhelyén kerül sor 2022. január 17-én vagy annak környékén - Raoul Wallenberg 1945-ös budapesti letartóztatásának napján. Raoul Wallenberg svéd építész, üzletember, diplomata és humanitárius volt. A második világháború kései szakaszában zsidók ezreinek életét mentette meg a németek által megszállt Magyarországon. A Szovjetunióban fogságban halt meg.

A díj zsűrije hat, az Európa Tanács főtitkára, a svéd külügyminisztérium, Budapest önkormányzata, a lundi Raoul Wallenberg Intézet, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Raoul Wallenberg család által kinevezett, az emberi jogok és a humanitárius munka területén elismert szakértelemmel rendelkező, magas erkölcsi tekintéllyel rendelkező, független személyekből áll. A díj 5. kiadására a pályázatok benyújtásának határideje 2021. október 31.

Forrás: https://www.coe.int/en/web/portal/-/raoul-wallenberg-prize-2022-council-of-europe-launches-call-for-candidates