Az előoldalon központi motívumként a földgömb Európa-központú kivágata szerepel a világűrből ábrázolva, melyet finoman recézett körgyűrű övez. A körgyűrűn ívre szerkesztve baloldalon a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent a BP. verdejel, tőle kissé jobbra a 2021 verési évszám olvasható. A 2000 értékjelzés és a FORINT felirat két egymás alatti sorban a központi motívum felső részén, vízszintesen helyezkedik el, a külső körívre átnyúl. A tervező mesterjegye a központi motívumba rejtve jelenik meg. Az előoldal Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni.

A hátoldalon visszaköszön az előoldal körgyűrűs kompozíciója. Központi motívuma az Európa Tanács magyar elnökségének hivatalos logója, melyen nemzeti lobogónk színeit heraldikai sráfozás jelöli. A recézett körgyűrűbe szerkesztve fent félköriratban „AZ EURÓPA TANÁCS MAGYAR ELNÖKSÉGE”, lent a „2021. MÁJUS-NOVEMBER” dátum utal a magyar elnökség idejére.

Az emlékérme szélén a HUNGARIAN PRESIDENCY ● COUNCIL OF EUROPE ● PRÉSIDENCE HONGROISE ● CONSEIL DE L’EUROPE felirat fut körbe, amely angol és francia nyelven - az Európa Tanács két hivatalos nyelvén-, ismétli meg a hátoldal felső félköriratát.